torstai 17. maaliskuuta 2022

Äitienpäivää kohti

 Juhlapäivien suhteen minulla on tasan kaksi vaihdetta: liian aikaisin ja viimetipassa. Nyt mummojen lahjoja on alettu miettimään "liian aikaisin"-vaihteen kanssa. Tällä kertaa idea lahjasta tuli puolivahingossa mieleen... Käsi ylös paiskotaanko teidänkin kotona ovia? Meillä nimittäin paiskotaan. Sinänsä asia ei minua haittaa, mutta sekaan mahtuu myös näitä tilanteita: 

Minä (kuiskaten): "Hyss..vauva nukahti juuri, ollaan nyt hiljempaa."

Lapset (kuiskaten): "Okei äiti." ja SLÄM, lastenhuoneen ovi paiskautuu kiinni....

Lapsen ovien paiskominenhan saattaa olla tapa, mutta kyseessä voi olla myös voimansäätelyn vaikeus, minkä vuoksi ovet paiskaantuvat herkästi turhan kovaa kiinni. Jos asia mietityttää lapsen kynänkäyttöä voi esimerkiksi tarkkailla arjessa. Meillä herkästi kynää painetaan tarpeettoman kovaa ja tässäkin voimankäyttö on tarpeettoman voimakasta. Jos lapsi painaa kynää tarpeettoman kovaa, hänen kätensä myös väsyy herkemmin ja syntyy herkästi turhautumista.

 Positiivista tässä on se, että omaa voimankäyttöään voi aina harjoittaa ja nyt päätinkin laittaa lapset harjoittelemaan tätä taitoa naulauksen avulla. Lapsen vasaroidessa kunnon vasaralla hän joutuu säätelemään omaa voimankäyttöään työskennelläkseen tehokkaasti. Lapsia monesti myös kiinnostaa oikeiden työkalujen käyttö, joten monesti vasarointi voi olla myös hyvin motivoivaa puuhaa. 

Koululainen oli viime vuonna koulussa tehnytkin hienon naulaustyön kädentaidon tunnilla ja kopioin idean tästä työstä. Lapset suunnittelivat haluamansa kuvat jotka jäljensivät laudan pätkälle. Kuva/hahmo maalataan ja naulataan ympäriinsä nauloilla ja naulojen ympärille voi vielä pujotella narun "ääriviivoiksi". Näistä tulee kivan näköisiä tauluja ja lapset pääsevät samalla puutöiden pariin. Varsinkin sahaaminen vaikutti meidän leikki-ikäisen mielestä mieleiseltä puuhalta. Toivottavasti jatkossa myös ovien paiskominen vähentyisi taitojen karttuessa.

Mukava yllätys oli se, että varastoista löytyi tarvikkeita lahjaan hyvin ja suurempia hankintoja ei tarvinnut tehdä: lautaa löytyi varastosta vanhasta aita-remontista, maalipurkin jämiä oli myös joista sai kaavittua tarpeelliset maalit. Toinen lapsista halusi violettia maalia, jota sain sekoiteltua olemassa olevista maalin jämistä. Sekoittelin surutta seinämaaleja ja askartelukäyttöön tarkoitettuja akryylimaaleja. Lisäksi edellinen talon asukas oli jättänyt mittavat naulavarastot minulle, joten kuluja ei tule menemään nauloihinkaan.

Koska isommat lapset tekevät äitienpäiväksi taulu-lahjat mummoille, taidamme vauvan kanssa askarrella jonkun yksinkertaisen kortin. Vinkkaa jos sulla olisi hyvä idea korttiin, jonka voisi helposti toteuttaa vauva-ikäisen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...