Lapset ovat jatkaneet äitienpäivä-askartelun kimpussa. Työskentely on siinä vaiheessa, että laudat on sahattu, hahmo piirretty lautaan kaavan avulla ja maalattu sitten maaleilla. Tämän jälkeen olen merkinnyt ääriviivaan pistekohdat joihin voisi laittaa naulan ja nyt lapset ovatkin tuossa naulaus vaiheessa. Lapset suhtautuivat naulaukseen vaihtelevasti: toiselle työskentely oli helpompaa kuin toiselle ja oli helppo huomata kumpi edistyi työssään nopeammin. Tarkoitan nyt sitä, että lapsista se jolle työskentely vasaran kanssa osoittautui helpommaksi, tottakai työskenteli nopeammin, mutta on myös halunnut edistää työtään aktiivisemmin. Luonnollisesti... Toista lasta olenkin hieman joutunut houkuttelemaan työn pariin.
Nyt tässä vaiheessa huomaan, että olisin voinut porrastaa työtä helpommaksi säätämällä naulojen väliä isommaksi. Tällöin naulattavaa ei olisi ollut ihan niin paljon, työskentely itsessään olisi motivoinut enemmän, kun lapsikin olisi huomannut nopean edistymisen ja hän olisi kokenut onnistumisen ja pärjäämisen tunnetta työskentelyn edetessä. Oikein suhteutetuilla tehtävillä, joista lapsi voi onnistua itsenäisesti on positiivinen vaikutus itsetuntoonkin. Kukapa meistä ei haluaisi tuntea osaavansa ja kykenevänsä? Koska kumpikin lapsista tekee 2 taulua-eli yhden kummallekin isovanhemmalle, aion säätää toisesta taulusta naulojen väliä isommaksi, jotta naulattavaa ei tulisi niin paljon.
Toiminnan porrastamista voi soveltaa mihin vain toimintaan jota lapsi harjoittelee. Lyhyesti sanottuna tarkoituksena on sovittaa harjoiteltava asia lapsen taitotasoon niin, että toiminta tarjoaisi sopivasti haastetta, mutta myös onnistumisen kokemuksen. Näitä aikuiset monesti tekevät luontaisesti sen suuremmin ajattelemattakin. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi vetoketjun alkuun laittaminen, jotta lapsi voisi harjoitella tämän jälkeen itse vetoketjun ylös vetämistä. Lapsi ei turhaudu heti toiminnan alussa vaan hän saa tarvittavan avun. Myöhemmin taitojen karttuessa ja lapsen omaksuttua kokemuksen "minä osaan vetää vetoketjun" hän luottaa itseensä jo sen verran, että on pienempi kynnys harjoitella myös vetoketjun alkuun laittokin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti