maanantai 9. lokakuuta 2023

Kotityöt - kaikkien vastuuPerheissä on lukuisia tapoja jakaa tai olla jakamatta vastuuta kotitöistä. Osa antaa palkkaa ja osalla työt ovat vapaaehtoisia. Meillä olen tahtonut opettaa lapset pienestä pitäen pieniin kotitöihin, ikätaso tietenkin huomioiden. Olen tahtonut tällä opettaa vastuunottoa, kiinnittämään huomiota yhteiseen asuinympäristöön sekä ihan perusarjentaitoja. Kotitöiden lomassa lapset ovat oppineet mm. omantoiminnanohjauksen taitoja.

Olemme kokeilleet vuosien aikana lasten motivoimiseen hyvin erilaisia keinoja.. Meillä on ollut vakituiset kotityöt, vaihtelevat kotityöt, palkalliset ja palkattomat, pakotetut ja vapaaehtoiset. Erilaisten perheiden tarpeisiin sopii erilaiset mallit. Tällä hetkellä meillä on systeemi jossa on lapsille kirjattuna päivän kotityö. Kotityöt tehdään päivittäin eikä niitä ole sidottu palkkioihin. Toki ekstraa tekemällä voisi ajatella, että voisi ansaita lisätienestiä, mutta vielä lapsia ei ole houkuttanut tämä vaihtoehto. 

Kotityöt joita olemme lapsille listanneet eri päiville ovat olleet: roskien vienti (koululainen käy myös lajittelemassa lähi kierrätyspisteellä), tiskikoneen tyhjäys ja täyttö, pöydän pyyhintä, tiskaus, eteisen siivoaminen ja oman huoneen järjestely.

Työtehtävät ovat olleet pieniä ja vieneet aika vähän aikaa. Uskon, että tämä on ollut yksi syy miksi lapset ovat alkaneet sitoutua asian hoitmiseen. Vuosien harjoittelun jälkeen voin todeta, että homma on alkanut toimimaan kivasti, eikä isompia nurinoita ole enää ilmoilla. Kun tehtävälistan päivitys on seuraavan kerran ajankohtainen olen ajatellut hieman kasvattaa kotitöitä. Tällä hetkellä kotitehtävän tekoon on lapselta sujunut parista minuutista noin 10minuuttiin. Kotityölista on kirjattuna meillä  valkoiselle tussitaululle mistä voimme illoittain tarkistaa kunkin perheenjäsenen tehtävän. Ennen listan päivittämistä aion kuitenkin vielä nauttia tästä, kun jokainen hoitaa osuutensa pienen muistuttelun turvin. :) Ihana on ollut myös huomata, lasten alkaneen huolehtia tavaroistaan astetta paremmin. Kenkäeteisessä tämän on huomannut helpoiten: lapset ymmärsivät aika pian että laittaessa kengät aina hyllyyn paikalleen, siivottavaa on yksinkertaisesti vähemmän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...