tiistai 1. elokuuta 2023

Kesäloma ohitse - 5 parasta vinkkiä lasten toiminnanohjauksen tehostamiseen arjessa

 Niin se aika menee ja kesäloma on ohitse. Mennyt kesäloma herättää monenlaisia tunteita; toisaalta tunnen ikävää siitä, että jotain sellaista jäi toteuttamatta mitä olin ensin toivonut, tunnen iloa palata mieluisaan työhön ja innostusta tulevasta syksystä, päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus sillä tänä kesänä mahdollistui palautuminen ja tunnen että palaan levänneenä töihin. 

Ensimmäisten aamujen herätyskello on jotain mitä en ole kaivannut yhtään. Aikaiset ja kiireiset aamut ovat jotain mistä en kerta kaikkiaan vaan nauti. Olen hidastempoinen ihminen tehokkaat lähdöt joissa vaaditaan napakasta etenemistä ei vain ole luontaista minua. Niimpä olen yrittänyt kerätä nyt taas ajatuksia kuinka näitä aamuja pyöritettiinkään niin, että jokainen pääsisi edes suunnilleen aikataulussa hoitoon/kouluun ja töihin.

Vinkki 1: Toistuvat rutiinit

Meillä luotetaan toistuviin rutiineihin. Lapset tietää mitä aamutoimiin kuuluu ja nämä asiat toistuvat joka aamu samanlaisina. Pienemmillä on ajoittain ollut esim käsin piirretty kuvatuki apuna, jotta järjestys pysyy mielessä. Meillä aamutoimiin kuuluu; pieni noin 10min heräämishetki sohvalla (tämä on myöhemmin lisätty ohjelmaan, koska meidän lapset vain vaatii tämän ja kaikki sujuu helpommin kuin sen mahdollistaa sopivan mittaisena), aamupala (koululainen), päivävaatteiden pukeminen, hammaspesu, naamapesu ja hiusten harjaus. Näiden toimien jälkeen saa leikkiä jos aikaa jää, jonka jälkeen lähdetään pukemaan ulkovaatteet. Meillä lapset herää aika aikaisin sängystä yleensä ja he pitävät tuota pientä aamun leikkihetkeä tärkeänä. Joskus sitä ei keritä pitämään ja tuo yleensä on motivoinut hoitamaan toimet seuraavana aamuna reippaammin.

Vinkki 2: Timer

Tämä vinkki ei sovi kaikille lapsille. Kyse on yksinkertaisimmillaan vaikka munakellosta josta annetaan lapselle aika missä ajassa he suorittavat tietyn tehtävän. Kännykkään saa ilmaissovelluksena esimerkiksi mouse timerin jossa lapsi voi katsoa kun hiiri syö omenia sen aikaa mitä hänellä on aikaa suorittaa tehtävä. Sovellus siis visualisoi lapselle jäljellä olevaa aikaa, jotta hänen on helpompi hahmottaa onko hänellä kiire vai paljon aikaa suorittaa tehtävä.

Timeria voi käyttää esimerkiksi juurikin aamuheräämisen käytettävän hetken ajastamiseen. Tai verkkaiselle lapselle voi antaa haasteen, että hän voi kokeilla kerkeääkö pukea vaatteet ennen kuin aika loppuu. Jotkut lapset taas ottavat ajasta painetta jolloin timerin käyttö ei ole heillä kovin tehokas keino, mutta joillekin lapsille hyvinkin toimiva.

Vinkki 3: Ennakkovalmistelut

Aamutoimia nopeuttaa hurjasti, kun on valmis pino vaatteita jotka lapsi pukee päälleen, eikä hänen tarvitse etsiä aamulla vaatteita kiireessä. Joillakin lapsilla on esimerkiksi aistiyliherkkyyksien vuoksi hankaluuksia pitää jonkin tyyppisiä vaatteita, joten itse olen suosinut, että lapset valitsevat itse vaatteensa valmiiksi esimerkiksi edellis iltana. Olemme yhteisesti katsoneet sään ja olen antanut ohjeen minkä tyyppistä vaatetta valitaan (t-paita/shortsit vai pitkähihaista) ja lapsi saa sitten puhtaista vaatteista valita itselleen mieluisimman vaatekappaleen. Samalla lapsi valitessaan vaatteita oppii säänmukaista pukeutumista, kun aikuinen on tukena kertomassa säätä ja minkä tyyppistä vaatetta tulisi valita kaapista.

Ennakkovalmisteluina voi halutessaan tehdä myös aamupalat valmiiksi edellisiltana jos kokee sen auttavan kiireisiä aamuja. Meillä tämä on ollut ajoittain käytössä.

Vinkki 4: Palkitseminen

Me ihmiset opimme parhaiten tilanteissa jotka ovat olleet meille mieluisia. Sujuvat aamutoimet saattavat itsessään jo olla palkitseva kokemus, mutta halutessaan oppimista voi vahvistaa jonkinlaisella palkitsemisella varsinkin jos ollaan pienen lapsen kanssa harjoittelemassa aamutoimia. Meillä tuo aamuinen leikkihetki on jo itsessään lapsille palkinto joka tulee silloin kun aamutoimet ovat reippaasti tehty. Vuoden aikana tulee myös selkeästi väsyneempiä kausia jolloin lapsilla alkaa näkyä lomantarve juurikin näissä aamutoimissa. Tällöin otamme myös käyttöön esimerkiksi tarrat joksikin aikaa. Sovimme lasten kanssa esimerkiksi että sujuvista aamutoimista saa tarran ja 10 kerätystä tarrasta jotain mukavaa vaikkapa perheen yhteisen leffahetken tai muun mieluisen palkinnon.

Vinkki 5: Omat herätyskellot

Meidän perheessä olen kokenut toimivaksi, että isoimmalla lapsella on oma herätyskello jonka avulla nousee ylös sängystä ja aloittaa aamutoimet. Minusta toiminta on helpottanut aamuja kun monesti itse olen aamupalalla hänen noustessa sängystä joten minun ei tarvitse keskeyttää omia aamutoimiani vaan riittää kun kuuntelen ja katson, että koululainen herää sängystä ja aloittaa aamutoimet.


 Henkilökohtaisesti koen tällä viikolla, että ihan puhtaasti taas harjoittelen arjen pyöritystä. En tiedä kuinka moni jakaa tämän tunteen, kun arki tuntuu loman jäljiltä vieraalta. Muistuttelen itseäni olemaan lempeä itselleni loman jälkeen. On ihan ok jos tarvitsee hetken aikaa käynnistellä ja hieman muistellakin mitä kaikkea velvollisuuksia olikaan. Pian arki vie taas mennessään ja pyörii kuin itsestään. Mukavaa viikkoa kaikille, jotka ovat tällä viikolla palanneet taas töihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...