lauantai 29. heinäkuuta 2023

Kun vatsatauti iskee perheeseen

 


Arjen yksi inhokeistani on vatsataudin rantautuminen perheeseen. Olen hyvässä kunnossakin huono pitämään huolta riittävästä nestetasapainosta, joten vatsatauti ajaa minut yleensä nopeasti todella heikkoon kuntoon. Tämän vuoksi teenkin kaikenlaisia temppuja välttääkseni taudin rantautumisen meille ja sairastapauksen ilmetessä teen kaikkeni sen pysäyttämiseksi keinolla millä hyvänsä.

Viime keskiviikkona tauti kuitenkin puhkesi minulla ja olin aika heikkona pari päivää. Onnekseni kuitenkin pysyin vatsatautipotilaaksi kohtuu hyvä kuntoisena. Tänä vuonna alueella jossa asumme noro-virusta on kiertänyt pitkin kevättä. Onkin suuri ihme, että olemme pystyneet välttämään isommat sairastelut taudin osalta. Yksittäiset perheen jäsenet ovat tänä keväänä sairastaneet tautia hetkittäin, mutta kunnon kierrettä, että koko perhe tarttuisi, ei ole ilmennyt. Tuttavani perhe on sairastanut koko konkkaronkka vuoden aikana jo kolmesti vatsataudin, joten olen enemmän kuin tyytyväinen kokonaistilanteeseen.

Mitä olemme sitten tehneet?
Ensinnäkin, kun päiväkodissa/koululuokassa/lähipiirissä on ilmaantunut vatsatautitapaus, koko perheemme on aloittanut valkopippuri kuurin. Olemme pahimpina sairastuvuuden päivinä nielleet kokonaisina 10 valkopippuria päivittäin. Tämän epäillään paksuntavan vatsan limakalvoja ja voi auttaa näin ettei tauti iskisi niin herkästi. Tehoa ei ole virallisesti tutkittu, mutta itse luotan valkopippureiden tehoon. Meillä sairastuvuus on vähentynyt sen jälkeen kun olen alkanut tätä toteuttamaan. Ja tosiaan uskon valkopippurin suojanneen muita perheenjäseniä myös silloin kun yksi perheestä on sairastanut. Viime viikolla vatsakivun alkaessa otin myös valkopippureita heti ensihätään ja uskon sen vuoksi taudin olleen niin lievä.

Sen lisäksi, että olemme syöneet valkopippureita olemme jakaneet vessat sairastajalle ja terveille. Meillä on onneksi kaksi vessaa niin tämä on mahdollista. Lapset olen opettanut, että vessassa käynnin jälkeen kädet pestään huolellisesti ja wc-pytyn kansi laitetaan kiinni ennen pytyn huuhtelua. Muutoinkin pyrimme siihen, että oireinen on mahdollisuuksien mukaan omassa rauhassaan ja muut viettävät muualla aikaa. Pienempien kanssa tietenkin toinen vanhemmista viettää aikaa samassa tilassa. Ovenkahvoja pestään ja desinfioidaan ja käsipyyhkeitä vaihdetaan heti oireilun helpotettua. Tiskirätin myös yleensä keitän kiehuvassa vedessä bakteerien minimoimiseksi. 

Näillä vinkeillä olemme pystyneet vähentämään vatsataudin sairastamista perheessä. Kesäloma lähenee loppuaan ja ensi viikolla koittaa arkeen paluu. Toivottavasti syksy on lempeä ja ei mene kokoajan sairastaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...