keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Lapsen pelko

 


Meillä sattui viime viikonloppuna ikävä tilanne. Keskimmäinen lapsista vietti aikaa isomman sisaruksen kanssa ja he tulivat katsoneeksi YouTube shortseja. Videoista sattui tulemaan ahdistava videon pätkä jossa kuvattiin pimeään käytävää jossa kameraa lähestyi pelottava tumma ihmishahmo tekosilmillä. Lapsi kertoi videon pelottaneen häntä ja ymmärrän miksi, koska itseänikin video ahdisti.

Pelon merkitys meillä ihmisillä liittyy vahvasti eloon jäämiseen. Pelko saa meidät vetäytymään suojaan ja pois päin uhkaavista tilanteista. Aivojen havaitessa uhkaa, aistit terävöityvät ja pyrkivät havaitsemaan tarkasti ympäristöstä mahdollisia uhkia.

Video teki tehtävänsä ja lapsi oli illan todella säikky. Kehon virittyneisyys oli helposti havaittavaa stressaantuneesta lapsesta, joka kulki aikuisten kannoilla eikä uskaltanut mennä yksin pimeisiin huoneisiin. Hammaspesun aikaan uhkasignaaliksi riitti koiran nuuhkimisen äänet kun se haisteli mattoa.

Virittyneelle mielelle paras lääke on turva. Lasta jännitti painajaiset joten annoin hänelle "painajaislääkettä" (vettä, parilla tipalla vaniljasiirappia). Yöllä lapsi tahtoi tulla viereen nukkumaan hetkeksi herätessään. Valoja pidettiin myös päällä pimeissä huoneissa. Keskustelua, syliä ja läheisyyttä.  Lisäksi käsittelimme pelon tunnetta Fanni ja liian pelottava yö-kirjan avulla. Kirja ohjasi lapsia etsimään omaa rohkeuden houkutintaan ja lievittämään pelkoa ajatusten voimalla. Pikku hiljaa muutamien päivien aikana pelko on alkanut  onneksi lievittyä. Toivottavasti pienimmän yö hulinat, joista kirjoitin aiemmin, asettuisivat myös pian. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...