maanantai 3. heinäkuuta 2023

Futista ja limettipiirakkaa


 Perheeseemme osui tänään pieni juhlapäivä ja sen kunniaksi päätimme keskimmäisen lapsen kanssa leipoa jotain. Päiväsankarin toiveen mukaisesti leivokseksi valikoitui limettipiirakka tai toisille tutumpi key lime pie. En ollut aiemmin leivosta tehnyt ja se yllätti minut helppoudellaan ja nopeudellaan. Maku oli myös kohdillaan joten tätä tulee varmasti leivottua useamminkin. Pisin vaihe oli kakun jäähdyttely jääkaapissa vähintään 3 tunnin ajan, mutta sopivasti iltaan osuneet futistreenit hoitivat ajan kulun kakun hyytymisen ajaksi.

Muistin tänään, että koulutukseeni kuuluva välitehtävä on jäänyt vähän vaiheeseen ja minulla on edelleen lukematta siihen sisältyvä kirja. Stressin säätely. Kehityksen, vuorovaikutuksen ja oppimisen ydin on muuten mielenkiintoinen teos kaikille joita kiinnostaa lasten vireystilan säätely ja oppimisen tukeminen. Osaltaan siksi kirja olikin jäänyt kesken, sillä kirja sisältää niin paljon omaksuttavaa tietoa, että kirjaa ei tee mieli ahmia vaan rauhallisesti lukea ja omaksua tietoa pienissä annoksissa. 

Kirja kuvaa lapsen etsivää käyttäytymistä pohjana elinikäiselle oppimisille. Sen aktivoituminen vapauttaa aivoissa dopamiinia ja aiheuttaa lapsessa voimakasta tyydytystä, joka taas saa lapsen toistamaan käytöstään. Parhaimmillaan etsivä käyttäytyminen näyttäytyy lapsessa uteliaana tutkimisena ja sen karsiutuessa pois voi korvautua lapsen itseään toistavalla käytöksellä. Lapsen etsivää käytöstä voivat vanhemmat tietenkin rohkaista ja tarjota turvallista ympäristöä jossa lapsi voi toteuttaa tätä käytöstä. Mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää! Mitä itse kirjaan tulee taidan ottaa itselleni päiväkohtaisen haasteen, jotta saan luettua kirjan tehokkaasti päätökseen ennen ajan loppumista. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

https://www.blogit.fi/

Lasten oikeuksien sopimus - 5 faktaa, tiesitkö nämä?

Marraskuu on saapunut ja sen mukana lasten oikeuksien viikko. Lastenoikeuksien päivä ja juhla viikko on henkilökohtaisesti minulle yksi tärk...